Vroeger


03-04-2022

Toen ik op de lagere school zat, aten we altijd 's middag warm. Mijn Heit had fysiek werk, kwam tegen 12 uur thuis om te eten en de kinderen kwamen lopend van school naar huis. Mijn mem had dan de warme maaltijd klaar. Met het hele gezin aan tafel, waar dan ook naast eten, veel gepraat werd. Na het eten ging mijn Heit altijd even een kwartiertje liggen, om vervolgens weer aan het werk te gaan.

Hoe doen we/jij dat tegenwoordig?
Vaak zie en hoor ik het volgende: in de pauze even snel wat eten en vervolgens een blokje om, met of zonder collega's. Of al wandelend je lunch naar binnen werken. Of aan het bureau tussen het werk door eten.

Bevorderd dit een optimale spijsvertering? Helaas niet.
Je spijsvertering komt goed op gang bij rust en nog beter wanneer je daarvoor hebt bewogen. De signalering in je zenuwstelsel is daarop ingesteld. Simpel gezegd: bij actie is er meer energie voor je ledematen en bij rust kun je je eten verteren.

In de oertijd moest je eerst op zoek naar eten, dat lekker oppeuzelen en vervolgens daar, al rustend, van nagenieten.

Conclusie? 
Misschien is het een goed idee om in je pauze eerst een wandeling te gaan maken, vervolgens te eten (met of zonder collega's) en daarna het nog even rustig aan te doen, alvorens je weer aan het werk gaat.
Dit levert jou een betere spijsvertering op, dus meer goede bouwstoffen voor je lijf om op te nemen en meer energie. Wie wil dat nou niet?

Ik ben benieuwd naar wat jij met deze informatie gaat doen...

Terug naar overzicht