Supplementen


27-03-2022

Regelmatig krijg ik vragen over een supplementen. Vaak een specifieke stof (bv resveratrol, curcuma, magnesium, quercetine, enz) voor een bepaalde klacht/aandoening.
En verwacht je dat 1 specifieke stof jouw klacht als sneeuw voor de zon laat verdwijnen? Het is erg handig om meer in kaart te brengen en dan te kijken wat het beste kunt doen. Supplementen gebruiken en vaak ook veranderingen in je leefstijl.

En soms ook een simpel testje om te kijken of je echt een te kort hebt, zoals bv. zink-smaaktest (foto). En soms is er meer onderzoek nodig, zoals bloed-, urine-, ontlastingsonderzoek om jouw situatie goed in kaart te brengen.

Wanneer je bij de drogist iets koopt of online wat bestelt, krijg je dan wat je echt wilt of nodig hebt?
Voedingssupplementen vind je op verschillende plekken: in de supermarkt, op het internet of bij de apotheker. Omdat ze allemaal hetzelfde beloven, is het verleidelijk om de goedkoopste optie te kiezen, of die met de meest opvallende verpakking. Want wat is het verschil?
Vaak is het appels met peren vergelijken of een Toyota Aygo met een Audi 1 of vlees uit de supermarkt of bij de ambachtelijke slager....
Je kunt een gratis e-book over waar een goed supplement aan moet voldoen, aanvragen via info@oerenergiek.nl

Daarnaast zijn de volgende items ook goed om in kaart te brengen.
1. Hoe is het met jouw kwaliteit van je  spijsvertering
Heb je een goede maagfunctie en voldoende maagzuur? Wel handig dat dat goed werkt. Alleen dan kunnen je darmen de stoffen gemakkelijk opnemen, wanneer de darmen zelf ook optimaal functioneren. Hoe is het met de slijmvlieslaag in je darmen? Ook je gehele  drink- en voedingspatroon bepaalt mee of een supplement goed kan opnemen.

2. Wat is de kwaliteit van het voedingssupplement, met name de 'opneembaarheid' of 'biologische beschikbaarheid'?
Dit beschrijft hoe vlot je een bepaald supplement kan verwerken, zodat de gunstige eigenschappen van de actieve stoffen tot uiting komen. Wanneer alleen vitamine B6 wordt benoemd, weet je niet welke vorm, actief of niet actief, erin zit.
Neem je een voedingssupplement dat niet goed opneembaar is? Zonde, want dan gaan veel die stoffen verloren en worden ze simpelweg via de ontlasting, zo in de toiletpot afgevoerd. Je produceert dan vooral dure poep.

3. Wat is de hoeveelheid milligram/gram werkzame stof per tablet. Wanneer je van een ‘duurder’ product maar 1 eenheid hoeft te nemen en van ‘goedkoper’ product 3....dan kun je zelf uitrekenen wat de prijs per dag is, die je betaald. Klein onderzoekje gedaan; een kwalitatief multivitamine met actieve stoffen kost 43 cent per tablet en andere met inactieve, niet duidelijk benoemde stoffen 22 cent.
 

Terug naar overzicht