Olijfolie


28-02-2021

Olijfolie.

Ik heb mezelf verwend met een paar heerlijke flesjes olijfolie van @Toscanini en het is ook nog goed voor je. 

Er is altijd veel ophef over vetten en oliën geweest; het zou slecht zijn voor je gezondheid. Er is een lange tijd geweest dat vetten oliën alleen maar negatief in het nieuws zijn gekomen.

Er is onderzoek dat aantoont dat stoffen in olijfolie de uiting van ontstekingsbevorderende genen en eiwitten kunnen remmen. Houd in gedachten dat chronische, laaggradige ontstekingen vaak tamelijk mild zijn, waardoor het soms wel tientallen jaren kan duren voordat schade is ontstaan echte klachten geeft. Als je veel extra vierge olijfolie eet, kun je ervoor zorgen dat dat leidt tot een afname van het risico op verschillende ontstekingsziektes, vooral hartziektes.

In elke supermarkt is er wel een breed aanbod aan olijfolie. Het schijnt erg gezond te zijn, maar er is wel erg veel keuze. Wat is er nu zo gezond aan olijfolie en hoe kies je een goede olijfolie?
Olijfolie is erg heilzaam. Zo zitten er meer dan 30 soorten polyfenolen in. Polyfenolen zijn stoffen die in planten voorkomen en krachtig als anti-oxidant werken. Naar olijfolie is erg veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en telkens blijkt dat de verhalen inderdaad waar zijn.
Enkele voordelen van olijfolie:
- Verlaagt de cholesterol
- Gaat trombose tegen
- Tegen hoge bloeddruk
- Geeft een verzadigd gevoel

Olijfolie is echt een mediterraan product. Ruim 45% van de olijfolie op de wereld komt uit Spanje, maar vaak ook uit Italië of Egypte. Uit veel metingen blijkt dat groente en fruit, dat afkomstig is uit Spanje, behoorlijk wat bestrijdingsmiddelen bevatten. Je kunt dus beter kiezen voor biologische olijfolie. 

Olijfolie bestaat, afhankelijk van de kwaliteit, uit 55% – 83% oliezuur. Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd omega-9 vetzuur waar olijfolie onder andere z’n heilzame effect aan te danken heeft. Oliezuur verlaagt het minder gunstige LDL cholesterol en verhoogt het gunstige HDL. Olijfolie bevat ook erg veel vitamine E. Vitamine E is een in vet oplosbare antioxidant dat de schadelijke inwerking van zuurstof op onze cellen neutraliseert. De droge massa van onze hersenen bestaat voor 60% uit vetzuren. Deze vetzuren blijven door voldoende vitamine E voor langere tijd van goede kwaliteit. Olijfolie bevat ook oleocanthal, dat net als ibuprofen ontstekingsremmend en pijnstillend werkt.
Ook squaleen zit ook in grote hoeveelheden in olijfolie. Squaleen is een vetachtige stof die onderdeel is van onder meer cholesterol, diverse hormonen en vitamine D.

In de winkel zijn er erg veel soorten olijfoliën te koop. Wat betekenen al die kreten op de verpakking nu precies?
Extra vierge – heeft een zuurgraad lager dan 0,8%. Afkomstig van één koude persing
Vierge – heeft een zuurgraad lager dan 2%. Afkomstig van twee persingen
Geraffineerde olijfolie is vaak zwaar bewerkt en wordt in de supermarkt wordt aangeboden. 

Tips voor het kiezen van een goede kwaliteit olijfolie:
- Koop olie altijd alleen in donker glas en nooit uit plastic i.v.m. weekmakers
- Vergelijk de houdbaarheidsdatum en kies voor de langst houdbare
- “Extra vierge” is de beste kwaliteit
- Biologische olijfolie bevat de minste toxines
- Koop kleine flesjes zodat de olijfolie altijd vers is
- Kies voor olijfolie van kleine boeren / producenten
(bron J. Zwaan)

Terug naar overzicht