Koorts


07-08-2022

Koorts. 

Koorts is een zeer effectieve reactie van het lichaam. Een ziekteverwekker krijg je regelmatig binnen en er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat jij er niet ziek van wordt.
Bijvoorbeeld maagzuur: wanneer je maag zuur genoeg is, wordt de ziekteverwekker gedood.
Wanneer je darmslijmvlies goed functioneert, komt de ziekteverwekker niet door het darmslijmvlies heen.

Als het de ziekteverwekker toch lukt om binnen in je lichaam te komen, kan je lichaam reageren door koorts te maken. Hierdoor worden de ziekteverwekkers trager. De omstandigheden zijn minder gunstig om te overleven en te vermeerderen. Jouw eigen afweersysteem kan hierdoor ook beter de boel aanpakken en opruimen. 

Wanneer je een koortsverlagend middel inneemt, zorg je er eigenlijk voor dat de situatie voor de ziekteverwekker gunstiger wordt…
Ok, wanneer je lichaamstemperatuur 40 graden word, wordt het verhaal wat anders. 
Afhankelijk van de mogelijke oorzaak, eventueel je huisarts raadplegen.

Wanneer je griep hebt, tot 39 graden, kun je je lijf goed zijn gang laten gaan, die doet het prima. Ja, jij voelt je goed ziek en hebt nergens zin in, geen eetlust. Ook dat is goed; al je energie kan dan ingezet worden om de ziekteverwekker te bestrijden en weer goed te herstellen.

Niemand heeft tijd om ziek te zijn. 1x per jaar even goed koorts is een goed idee. Even de boel flink opschonen. Naast de betreffende ziekteverwekker, wordt er vaak meer opgeruimd.

Terug naar overzicht