Brood


06-02-2022

Brood, daar zit wat in…klopt.

Het Voedingscentrum schrijft; Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Met name volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen. Deze broodsoorten passen dus in een gezond voedingspatroon. Ze verminderen ook het risico op bepaalde ziekten. Zo verlaagt het eten van volkorenproducten waaronder volkorenbrood het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2.

De meeste Nederlanders zijn gek op hun boterham belegt met je eigen favoriete beleg. Ook ik was verzot op mijn boterham met hagelslag en kaas…heerlijk!

Naast die mooie zaken, zitten er ook anti-nutriënten in, lectinen en mycotoxinen.
Brood is gemaakt van graan en brood wordt gemaakt van de graankorrels.
Die korrels zijn oorspronkelijk bedoeld, zodat er weer een nieuw graan-plantje van kan groeien. En de plant heeft ervoor gezorgd dat er een omhulsel omheen gemaakt is die bijzonder goed tegen hitte kan en bestand is tegen verteringsenzymen.
Lectinen zitten vooral aan de buitenkant van de graankorrel, ter bescherming van het zaad. Wanneer het gemalen wordt, komen die lectinen ook in het meel terecht.

Die lectinen kunnen in de darmen gedoe geven, omdat hittebestendig en niet verteerd kunnen worden.
Dit beïnvloed de kwaliteit van de darmwand, geeft verstoring in de vertering, geven verschuivingen in de darmbacterie-soorten en beïnvloed het immuunsysteem met alle gevolgen van dien.
Naast darmklachten, ook opnameproblemen van voedingstoffen, waardoor je mogelijk tekorten kunt krijgen. En van die tekorten weer ander gedoe, o.a. allergieën, problemen met je weerstand, ontstaan van bepaalde chronische aandoeningen.

En wat denk je van mycotoxinen: bepaalde schimmels die kunnen ontstaan doen je gezondheid echt geen goed. 

Wanneer je klachten hebt, zou het tijdelijk stoppen met het eten van tarwe producten jou el eens voordelen kunnen opleveren.
Wil je meer weten of advies? Neem contact met me op via info@oerenergiek.nl


 

Terug naar overzicht