Bezinning


05-06-2022


In de Martinikerk in Franeker kon je in mei  naar de aarde kijken alsof je zelf op de maan bent. Met dank aan Gaia, een verlichte bol van zeven meter doorsnee. 
Het indrukwekkende kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Het gaf de mogelijkheid om onze planeet te bekijken zoals de bemanning van de Apollo 17 haar zag, in 1972. Dat leverde mij ontzag op en een diep besef van de onderlinge verbondenheid van het leven op aarde. 

Met zijn werk wil de kunstenaar naar eigen zeggen onze gedeelde verantwoordelijkheid benadrukken om goed voor de aarde en haar klimaat te zorgen. ,,De aarde is een prachtige en waardevolle plek, een ecosysteem waar we dringend voor moeten gaan zorgen. Het is ons enige thuis”, aldus Jerram.

Eerder was bij de Cees Buisman, Hoogleraar Wageningen University & Research en wetenschappelijk directeur van Wetsus, onderdeel van de WaterCampus Leeuwarden te gast bij de Rotary met een lezing over klimaatverandering en wat je zelf kunt doen.
Bewust water gebruiken, minder vaak vlees eten, minder plastic verpakte spullen te kopen...om een paar voorbeelden te noemen.

Ook mijn dochters maken me vaak attent op zaken, die van belang zijn voor het behoud van onze mooie wereld.

Dat maakt dat ik de laatste tijd toch vaker andere keuzes maak: biologisch eten (minder bestrijdingsmiddelen en gezonder voor je zelf), kopen bij de boer, korter douchen, regenwater voor de planten...om maar wat te noemen.
Wat doe jij?

Terug naar overzicht