Antibiotica


17-04-2022

Antibiotica
2 weken geleden was ik een aantal dagen niet fit. Op een avond naar het toilet om te plassen en toen voelde ik het wel: blaasontsteking. Heb jij dat wel eens gehad? Dan weet je precies wat ik bedoel. Plassen is pijnlijk, ruikt…nou stinkt eigenlijk, vaak kleine beetjes plassen.

Gelijk in de weer met veel, echt veel drinken en flink  hoog vitamine C. Een paar dagen later had ik toch nog verhoging en was ook afgevallen. Toch naar de huisarts: antibiotica.
Bij de apotheek werd alles keurig uitgelegd over het gebruik ervan, echter over probiotica werd niets gezegd.

Antibiotica is vanzelfsprekend prachtig wanneer je lijf het zelf niet goed lukt om een infectie te bestrijden. Naast dat het de ziekteverwekker doodt, doodt het ook heel hele hoop andere bacteriën, die juist wel nuttig voor je zijn. Vaak hoor je ook dat mensen last krijgen van de darmen.

Dan is het tijdelijk gebruik van een probiotica toch wel aan te raden, vanuit mijn optiek. Op die manier krijgt je microbioom in de darmen sneller kans om weer te herstellen.

Welke probioticum kies je dan? Er is zoveel te koop, van goedkoop tot duur. Eentje met 4 verschillende stammen of veel meer? Een drankje, een capsule of een poeder? Dan staan er op de verpakking welke bacteriën erin zitten met 10  en in het klein er nog een getal achter. Dat getal erachter betekent het aantal nullen achter die 10. Dus 10-4 is 100000 en 10-8 is 1000000000….dat is nogal een verschil in aantallen.  

Ik heb gekozen voor een probiotica met veel verschillende stammen, die ook veel bacteriën bevat. Tijdens de kuur ook alvast met de probiotica begonnen. Tijdstippen verdeeld, dusdanig dat ik de probiotica mooi voor de nacht on nemen. 

Na afloop van de kuur nog 2 weken door gegaan met de probiotica.  
Gelukkig ben ik snel hersteld en weinig gedoe met mijn darmen gehad.

Terug naar overzicht