Verteren


20-03-2022

Verteren.
Hoe goed kan jij verteren? Wist je dat je in je ontlasting veel informatie terug kan vinden, hoe dat er bij jou voor staat?
En dat dit veel kan zeggen over jouw mogelijkheid om energie te kunnen maken, maar ook hormonen, spiermassa en…ja zelfs jouw vruchtbaarheid?

Vaak al simpel door te kijken naar kleur, stevigheid/brijerig, geur, winderigheid (met geluid of juist stank), hoe vaak en wanneer ga je naar het toilet. Daar kan ook wel eens het antwoord liggen van klachten, die jij hebt. En niet alléén darmklachten, ook huidklachten, vermoeidheidsklachten, psychische klachten, spier- en gewrichtsklachten.
Wat jij eet en drinkt, hoe vaak je dit doet, gebruik van medicatie, stressfactoren heeft invloed op de verschillende soorten darmbacteriën en hoeveel er van iedere club in je darmen wonen. Zeker door langdurige stress, kan er het nodige in jouw hele systeem ontregelt worden, waardoor klachten bestaan en jij niet meer in staat bent dit goed op te lossen.

In de praktijk zie ik vaak mensen met uiteenlopende klachten. Vaak kun je met leefstijlverbetering al veel ten goede voor je gezondheid positief veranderen. Soms levert dit onvoldoende resultaat op en dan is het handig om toch nog eens verder te kijken bij welke schakel het hapert. Middels een specifieke vragenlijst of onderzoek via je ontlasting, bloed, urine of haren.

Klachten zijn de manier van jouw lijf om jou te vertellen, dat er iets aan de hand is, dat er iets om aandacht vraagt. Het is handig dat er naar geluisterd/gehandeld wordt. Anders gaat je lijf meer en vaker signalen geven, dat het niet goed gaat.

Wanneer ga jij luisteren en handelen naar de signalen, die jouw lijf je geeft?


 

Terug naar overzicht