Valentijn


14-02-2021

Maak jij je partner nog wel eens het hof, zoals de balsende futen?
Kijken jullie elkaar nog wel eens lang en diep in de ogen?
Knuffel je vaak met ander mensen?
Hiermee worden veel fijne stofjes in je lijf worden aangemaakt. Oxytocine bijvoorbeeld.

Bij de mens wordt de huid beschouwd als het grootste orgaan. Alle huid samen meer weegt dan elk van de andere interne organen. Het is het enige orgaan dat van buitenaf bekeken kan worden. 
Een aanraking zorgt ervoor dat we ons letterlijk en sociaal verbonden voelen met de ander. Knuffelen of elkaar omhelzen versterkt de band tussen mensen. Via de huid werkt aanraking als een communicatiemiddel. De vingertoppen spelen hierbij een grote rol. Die zijn erg gevoelig, omdat er zich veel uiteinden van zenuwen bevinden.

Aanraking: verhoging oxytocine, verlaging cortisol
Aangeraakt worden heeft veel invloed op je emotionele en lichamelijke gezondheid, omdat het ervoor zorgt dat het proces in werking wordt gesteld, waarbij hormonen zoals dopamine (o.a. gelukshormoon) en oxytocine (knuffelhormoon) vrijkomen en de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) wordt verminderd.

Aangeraakt worden leidt tot een lagere bloeddruk, een verlaagde hartslag, een vermindering van angstgevoelens en een toename van gevoelens van medeleven. Een hand leggen op een pijnlijke plek is een handeling die al heel lang intuïtief wordt toegepast, bijv. door ouders wanneer hun kind is gevallen.

Dus kijk elkaar in de ogen en knuffel veel; je gezondheid heeft er voordeel bij!

Terug naar overzicht