Toevoegingen


02-05-2021

Het voordeel van onbewerkte natuurlijke voeding is dat je krijgt wat je ziet: een appel is een appel, een biefstuk een biefstuk.
Bij het gros van de moderne levensmiddelen is dit heel anders. De voedingsindustrie beschikt over duizenden chemicalien waarmee producten mooier, lekkerder en beter houdbaar worden gemaakt. Een aantal van deze toevoegingen moet verplicht als E-nummer op de ingrediëntenlijst worden vermeld, maar er worden trucs toegepast om je op dit punt te misleiden. Daarnaast worden er natuurlijke stoffen toegevoegd die op zichzelf gezond zijn, maar door een overdaad kunnen schaden.
Sommige toevoegingen kunnen geen kwaad, sommige bedreigen de gezondheid, sommige zijn alleen schadelijk onder bepaalde omstandigheden.

En van veel toevoegingen is het effect op de lange termijn gewoon onduidelijk. Hoe alle verschillende stoffen gezamenlijk op ons inwerken (het ‘cocktaileffect’), weet niemand precies. Het mijden van toevoegingen is de veiligste optie.

De top 10:

- Nitriet: Komt voor in: filet americain, salami, worst, rookvlees en veel andere bewerkte           vleeswaren.
- Sulfiet (E150b, E150d en E221 t/m E228): Komt voor in: wijn, gedroogde vruchten en kokosmelk.
- Monosodiumglutamaat (E621): Komt voor in: kant-en-klaarmaaltijden, kruidenzakjes, bewerkte vleeswaren, soepen en bouillonblokjes, sauzen, chips en snacks.
- Aspartaam (E951): Komt voor in: suikervrije, laag calorische, dieet- en lightproducten, suikervrije kauwgom, zoetjes, eiwitpoeders, sportrepen, ontbijtgranen, pepermunt, pudding, ijsthee, kauwbare vitaminepillen en tandpasta.
- Kleurstoffen (E124 en E133): Komen vooral voor in: snoep, frisdranken en producten die suggereren fruit te bevatten, zoals vruchtenijs.
- Fructose: Komt voor in: frisdranken, vruchtensappen van concentraten, honing, agavesiroop, producten met de aanduiding ‘met natuurlijke suikers’ en ontzettend veel andere zoete levensmiddelen.
- Butylhydroxyaniol (E320) en butylhydroxytolueen (E321): Komt voor in: aroma’s, chips, kauwgom en snoep.
- Gehydrogeneerde oliën: Komt voor in: sommige harde margarines, pindakaas, koekjes, brood- en banketproducten, chips en snacks.
- Benzoezuur (E210): Komt voor in: borrelhapjes, siroop, mosterd, Hollandse garnalen, frisdranken en bewerkte producten die licht zuur zijn, zoals zure sausen.
- Linolzuur: Komt voor in: margarines, saffloerolie, zonnebloemolie, rijstolie, hennepolie en producten waarbij in de ingrediëntenlijst staat: ‘met plantaardige oliën’.

Bron; J. Zwaan

Terug naar overzicht