Shakes en smoothies


20-02-2022

Shakes en smoothies.
Afgelopen week een aantal mensen gesproken, die ‘s ochtends een shake of een smoothie nemen.
Om af te vallen, omdat het gezond is of gemakkelijk en snel…

Is dat nu echt handig? Ik denk het niet (zeker die shakes om af te vallen niet, naar mijn mening). En waarom?
Nou… je slaat namelijk een essentieel deel van je spijsvertering over.

Wanneer je iets te eten klaar maakt, doet dat al iets met je. Je weet wel…soms loopt het water je al in de mond bij het zien of ruiken van eten. Dat water, oftewel je speeksel, bevat al spijsverteringsenzymen en je start al met het bewerkingsproces van je eten.

Wanneer je kauwt (en je eten goed kleine maakt, wat het bewerken verderop makkelijker maakt) vermengt het speeksel met je eten en gelijk gaat er ook een signaal naar je maag, dat het mag beginnen met het aanmaken van maagsappen.

Dat is best belangrijk; in het maagsap zit o.a. maagzuur. Die maagzuurproductie is nodig: de eiwitvertering start dan goed op. Daarnaast zorgt het er o.a. voor dat evt. ziekteverwekkers (bacteriën, schimmels, ed) gedood worden.

Als je dus eten drinkt of naar binnen giet, gaat het dus mis met je spijsvertering. Dit geeft nogal eens gedoe: een opgeblazen buik, winderigheid (wel of niet stinkend), oprispingen (boeren), obstipatie of diarree. Maar ook dat je je voedingstoffen en vitaminen niet goed op kunt nemen.

Je snapt dat ook het gebruik van maagzuurrremmers hetzelfde effect hebben.

Wanneer je toch een smoothie wil en je hebt dit klaar gemaakt; gooi er wat pitten en zaden bij. Eet het als soep en kauw de pitten en zaden fijn. Je maagdarmkanaal is er blij mee…en jij uiteindelijk ook!





 

Terug naar overzicht