Omega


05-12-2021

Omega

Ik zie veel reclames voor omega-3 supplementen en dat is prachtig.
We hebben namelijk omega-3 ook nodig, omdat het een ontstekingsremmende factor is.
Ook zie ik reclames met boordevol omega-3 en 6, goed voor uw gezondheid.
Het klopt wel, echter…

Omega 6 is ontstekingsbevorderend en omega 3 ontstekingsremmend.
Wanneer je een wond krijgt, is het ook erg handig dat je lijf ontsteking kan maken om de boel weer te helen. Op een bepaald moet er een ommezwaai gemaakt worden naar ontstekingsremmende kant.

Onderzoekers stellen dat een verhouding +/- 5:1 wenselijk is.
Met de huidige algemene leefstijl kan deze verhouding wel oplopen tot 25:1…met alle gevolgen van dien. Mensen zijn veel ontstekingsgevoeliger, meer hart- en vaatziekten...
Het toenemend gebruik van eten met plantaardige oliën en vetten (gemaksvoeding), die rijk zijn aan omega-6 verstoren het evenwicht.

Naast het eten van omega-3, is een Omega-3 suplement gebruiken zeker goed en daarnaast handig om te minderen met het gebruik van producten waar omega 6 in is verwerkt. Zo verbeter je zelf het evenwicht.

Omega-6 vind je vooral in o.a. zonnebloemolie, margarines, vlees en zuivel van dieren die weinig bewogen hebben, vis, ei en veel in gemaksvoeding (kant- en klaarmaakten, koek, chips, borrelnoten).
Omega-3 zit in zeevoedsel, algen, vette vis (hebben in koud water gezwommen) zoals makreel, zalm,haring, sardines, tonijn en in plantaardige producten lijnzaadolie, walnoten en pompoenpitten.

 

Terug naar overzicht