Motivatie


12-06-2022

Motivatie.
Ik zie veel mensen met klachten. En ook dat, wanneer zij in hun leefstijl zaken zouden aanpassen, zij zeker minder klachten zullen ervaren. Toch gebeurd dat regelmatig niet.
Waarom niet? 
Daar zijn hele theorieën over te vinden. In de reguliere zorg een heel programma voor opgetuigd, gecombineerde leefstijl interventie, motiverende gesprektechnieken om een paar voorbeelden te noemen.
Toch nemen de welvaartsziekten een vlucht. Zelf denk ik, dat de voedingsmiddelenindustrie, bestrijdingsmiddelengebruik daar mede debet aan is en ook de pharmacie. Dit ter zijde.

Laatst kwam ik iemand tegen, die een aantal jaren geleden van de partner een kostbaar cadeau had gekregen, als diegene zou stoppen met roken. 
Al wandelend met een sigaret... Een kort gesprekje volgde, waar ik dat prachtige cadeau benoemde...tja was het antwoord, dat ik dat nou net had onthouden.

Even later liep ik verder en bedacht me, dat diegene extrinsiek gemotiveerd was destijds om te stoppen met roken. Extrinsieke motivatie laat de kans van slagen behoorlijk dalen.
Wanneer iemand, om welke reden dat ook, zelf  gemotiveerd is, lukt het wel. Intrinsiek dus!
Ik herken dit ook zelf wel. Destijds na een ziektperiode met weinig energie het roer om qua voeding. Al na 2 weken merkte ik verandering; meer energie, minder last van mijn klachten. Ik werd beloond voor de verandering en de motiveerde tot meer. 
 

Terug naar overzicht