(Mond)gezondheid


04-01-2021

Vandaag mocht ik weer een bezoekje brengen aan mijn mondhygiëniste. Hiermee werk ik ook aan mijn gezondheid. Wist je dat een tandarts of mondhygiëniste zou kunnen zeggen hoe het er met jouw gezondheid voor staat? Je mond is net als je darmen en longen bekleed met slijmvliezen. Dit zijn barrières die ervoor dat er niet zomaar indringers, zoals bacteriën en virussen, je lijf binnen komen. Wanneer er problemen zijn, zoals cariës, gingivitis of parodontitis, kunnen die barrières niet optimaal functioneren. Ik begreep dat zelfs bij een bepaalde ontsteking rond het hart bacteriën zijn gevonden die normaal in de mond zitten.

Wat kun je zelf doen: in eerste instantie je mond goed schoon houden en de juiste producten gebruiken. Bezoek ook je tandarts en je mondhygiëniste, en laat hen je goed informeren. Ook diverse leefstijlfactoren zijn van invloed. Hoe vaak stop je iets in je mond, zowel eten als drinken (steeds een slokje drinken is ook iets in je mond stoppen) en wat stop in je mond? Eet je veel suikers of veel snelle koolhydraten? Hoe vaak kauw een hap eten?

Leefstijl is al het gedrag dat van invloed is op de (mond)gezondheid. Je leefstijl is een belangrijk onderdeel van vitaliteit. Factoren die o.a. van invloed zijn:
- mondhygiëne
- voeding
- roken
- stress
- beweging
- bioritme
Misschien had je dit niet gedacht. Ik zal een aantal toelichten, om te laten zien invloed kan zijn.

Mondhygiëne
Er is geen twijfel over mogelijk dat de eigen mondhygiëne ontzettend belangrijk is in het geheel. Om problemen in de mond te voorkomen moet de mond schoon zijn. Veroorzakers van aandoeningen in de mond zijn bepaalde bacteriën die in tandplak zitten. Simpel gezegd moeten die bacteriën verwijderd worden om problemen in de mond te voorkomen. Dit bereik je door het gebit goed te reinigen. Maak daarvoor gebruik van een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. De ruimten tussen de tanden en kiezen in maak je één keer per dag schoon met een stoker, rager of flosdraad. Is het spoelen met antibacterieel mondspoelmiddel wel nodig? Ja, het doodt slechte, maar ook goede bacteriën. Iets om over na te denken.

Roken
Tabaksrook bevat 40.000 stoffen die allemaal invloed hebben op het lichaam. De nicotine die in tabaksrook zit is verslavend en het zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en de wanden van de bloedvaten worden minder doorgankelijk voor afweercellen.
Koolmonoxide is een stof die de plaats van zuurstof in het bloed inneemt, waardoor de conditie achteruit gaat. Andere schadelijke stoffen in de rook zorgen er voor dat de afweercellen minder goed functioneren in de afweer tegen bacteriën. Ook is de speekselproductie verminderd, waardoor het natuurlijk evenwicht in de mond niet goed hersteld wordt na het eten. Roken is een zeer grote risicofactor voor ontstekingen van het tandvlees.

Stress
Acute stress is kortdurend en alles herstelt weer. Bij chronische stress is dat een ander verhaal. 
Dit geeft een hele andere reeks aan o.a. hormonale reacties en zorgt zo dat allerlei processen anders gaan verlopen. Zo kun je een droge mond krijgen. Hierdoor wordt het immuunsysteem continu geactiveerd en dat zorgt ervoor dat er  een mild verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam aanwezig is. Een mild verhoogde ontstekingsactiviteit staat aan basis van veel chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. In de mond kan je een mild verhoogde ontstekingsreactie veroorzaakt door chronische stress terug zien aan een verhoogde bloedingsneiging. Andersom geldt ook dat een chronische ontsteking in de mond een bijdrage levert an de kans op de chronische ziekten, zoals diabetes en gewrichtsaandoeningen.

Hoe zit dat dan met je vitaal voelen en het immuunsysteem? Je lichaam is heel de dag bezig met energie verdelen. De grootste energieverbruikers zijn het brein, het immuunsysteem en de spieren/organen. In een vitaal lichaam gaat er overdag vooral energie naar het brein en de spieren/organen. Een immuunsysteem hoort ‘s nacht actief te zijn  en overdag in rust. Een immuunsysteem welke ook overdag actief moet zijn, verbruikt veel energie. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit ten koste gaat van de energie die voor je brein en de spieren/organen bedoeld is. En het gaat ten koste van hoe fit jij je overdag voelt. Ook bij problemen in de mond, zoals gingivitis en parodontitis gebruikt het immuunsysteem overdag meer energie.

Terug naar overzicht