Insuline


10-04-2022

Afgelopen week kwam een klant, die ik al langer ken. Serieuze klachten, o.a. hoofdpijn. Bij een labcontroles bij de huisarts werd opnieuw een verhoogde bloedsuikerspiegel geconstateerd. Bij herhaling kreeg deze klant het advies om te minderen met koolhydraten. Frustrerend, want dat is al hetgeen deze klant al langere tijd doet.

Hoe kan dat toch? Je doet stinkend je best, echter de bloedsuikerspiegel wil niet zakken en afvallen lukt ook niet.
Vaak is er sprake van insuline-gedoe. Ja, je leest het goed, gedoe met de insuline spiegels. Want insuline regelt de bloedsuikerspiegel, echter ook nog een hele hoop andere dingen.

Wanneer jouw lichaam de insuline nodig heeft om de bloedsuikerspiegel te reguleren, komt het minder goed toe aan al die andere dingen. Want insuline heeft namelijk ook nog andere functies.
Net zoiets als geld uitgeven…het is mij nog niet gelukt om geld 2x uit te geven…

Insuline wordt ritmisch over de dag geproduceerd en heeft invloed op:
- Celdeling (factor bij de groei in je jeugd),
- Terug halen van mineralen in huid en nieren,
- Kracht waarmee het hart slaat,
- Tegengaan van verzuring,
- Stimuleren van de natrium/kalium gehalte in je bloed,
- Co‐activator (stimulatie) voor: groeihormoon, oxytocine, endorfine, dopamine,serotonine,    schildklierstimulerendhormoon en eetlustremming,
- Co‐repressor (remmer) voor: bijnierschors stimulerend hormoon, noradrenaline, prolactine, antidiuretisch hormoon en eetluststimulering.

Dus wanneer je lijf minder vaak de bloedsuikerspiegel hoeft bij te sturen, des te meer er over blijft voor al die andere taken.

Even terug naar de hoofdpijn. Hoofdpijn krijg je niet voor niks. Het is een teken dat er te weinig energie voor de hersenen beschikbaar is en je lijf regelt hoofdpijn. Je houdt je rustiger, spaart energie, zodat er meer voor je hersenen is. Tevens zorgt het ervoor dat de rest van je lichaam insuline-ongevoelig wordt. Gevolg hogere bloedsuikerspiegels. Dit zorgt voor versuikering van je rode bloedlichaampjes, waardoor er minder zuurstof door je lijf vervoert kan worden en jij minder energie hebt en moe wordt. 

Een mooie vicieuze cirkel! Hoe doorbreek je die? Samen met deze klant kijken naar wat er teveel/tekort is en adviezen om dit te doorbreken.
We zijn er nog niet, alleen al erkenning van dit gedoe, is voor de klant al een opluchting.

Terug naar overzicht