Depressie


17-10-2021

Depressie.

Afgelopen week had ik een klant, die er wel klaar mee was. Meerdere tegenslagen in het leven en zware periodes gehad met verschillende life-events. Hij wilde nu wel aan anti-depressiva. 
Depressies hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven. Echter kun je het allemaal op een hoop gooien en 1 soort behandeling toepassen?
Richard de Leth schreef onderstaande hierover.

Een evolutionair voordeel
Is er misschien een evolutionair voordeel aan een depressie? Evolutionair gezien is een depressie een beschermingsstrategie tegen het verspreiden van infecties. Een somber gevoel en de vermindering van interesse en plezier in activiteiten zorgde ervoor dat je je terugtrok. Op die manier werd de kans op het besmetten van andere mensen verkleind. Nog een voordeel was dat je jezelf rustig hield. Daardoor verbruikte je minder energie, en de energie die overbleef kon door het immuunsysteem gebruikt worden om de infectie te bestrijden.

Een depressie is dus een strategie van het immuunsysteem om de energieverdeling in het lichaam te veranderen. Zowel het immuunsysteem als de hersenen en de spieren hebben energie nodig om goed te kunnen functioneren. Als er sprake is van een ontsteking heeft het immuunsysteem meer energie nodig. Het moet namelijk paraat staan om ziekteverwekkers te vernietigen en dat kost veel energie.

Het immuunsysteem gaat de concurrentiestrijd aan met de hersenen en spieren. Beide groepen willen energie naar zich toetrekken. Zodra er een ontsteking plaatsvindt trekt het immuunsysteem alle energie naar zichzelf toe. Het sluit de energiestroom naar de hersenen en spieren af. Het gevolg is een tekort aan energie in deze lichaamsdelen. Dit leidt tot vermoeidheid, sombere gevoelens, inactiviteit en terugtrekgedrag.

In de klinische-Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) wordt er onderscheid gemaakt tussen drie vormen van depressie, namelijk serotonerge-, dopaminerge-, en GABA-erge depressies. Deze indeling is gebaseerd op drie belangrijke signaalstofjes in de hersenen, de zogenoemde neurotransmitters: serotonine, dopamine en GABA.
Hierover volgende week meer.



 

Terug naar overzicht